Haber

Yaz Bölgelerinde Isı Yalıtımıyla Sürdürülebilir Turizm İçin Örnek Bir Proje Gerçekleştirdiler

Dış cephe ısı yalıtımı yüzde 50’yi aşan ısınma tasarrufuyla her zaman gündemde oldu. Ancak ısı yalıtımı sadece kış aylarında doğalgaz faturasını azaltmakla kalmıyor. Ayrıca yaz aylarında klimaların elektrik faturası üzerindeki yükünü de azaltıyor.

Üstelik yılın en sıcak ayında yüzde 43…

 

Kışlar ne bildiğimiz kış, ne de yazlar bildiğimiz yaz… İklim değişti, değişiyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Dalmaçyalı, küresel ısınmayla mücadelenin yollarını tartışırken iş birliği yaptı. Dalmaçyalı, ilk olarak Belediye’nin Marmaris’teki Armutalan Hizmet Binası’nın ısı yalıtımını yaptı. Daha sonra her ay düzenli olarak binanın güç performansını ölçtü. Sonuçlar, kış aylarında yüzde 50’den fazla tasarruf sağlandığını gösterirken, yaz aylarındaki bilgiler de dikkat çekici.

 

YILIN EN SICAK AYINDA YÜZDE 43 TASARRUF

 

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen turizm bölgelerinden biri olan Marmaris’teki Armutalan Hizmet Binası’nda sıcaklığın rekor üstüne rekor kırdığı temmuz ayına ait bilgiler, binanın ısı yalıtımının yapılmadığı yılla karşılaştırıldı. Binanın yalıtımının yapılmadığı temmuz ayında 4 bin 966 kWh elektrik tüketilirken, 13 bin 103 TL klima harcaması yapılırken, binanın yalıtımının yapıldığı aynı ayda bu harcama 2 bin 824 kWh ile 8 bin 290 TL oldu. Artan sıcaklıklara ve elektrik maliyetlerindeki yüzde 11’lik artışa rağmen binanın elektrik faturası yaklaşık 5 bin TL azaldı.

Enerji tüketimindeki yüzde 43’lük düşüş, ısı yalıtım teknolojisinin çoğunlukla kış aylarında tasarruf sağlamasına rağmen yaz aylarında da enerji verimliliğine katkısının büyüklüğünü gösterdiğini gösterdi. Bu katkı, küresel iklim değişikliği ve her yıl artacak sıcaklıklarla birlikte daha da değerli hale gelecektir.

 

 

MALİYETLERİ AZALTIR

 

Armutalan hizmet binasının sağladığı tasarrufun herkese büyük bir örnek teşkil ettiğini belirten, Dalmaçyalı İleri Isı Yalıtım Sistemleri Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, “2003 yılında binaların yüzde 98’inde ısı yalıtımı yoktu. Şu anda bu oran yüzde 70’lere düştü. Ama bu oranın daha da düşmesi gerekiyor. Kural diyorum çünkü ısı yalıtımının hem çevresel hem de ekonomik faydaları göz ardı edilemeyecek kadar büyük. Küresel ısınma nedeniyle artık termometreler o kadar yüksek sıcaklıklar görüyor ki, yazın serinlemek için ödenen faturalar, kışın ısınmak için ödenen faturalarla rekabet ediyor. Bu durum sadece yaşadığımız ve çalıştığımız binalarda bizi etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda turizm bölgelerindeki konaklama tesisleri nedeniyle de turizm profesyonellerini etkiliyor… Çünkü bunların en büyük maliyet kalemlerinden biri iç ortamın soğutulması. Elektrik maliyetlerinin artması nedeniyle turizm departmanının giderleri arttı. Ancak gerçek ısı yalıtımı ile bu tüketimi azaltmak mümkün, tıpkı Marmaris’teki Armutalan Hizmet Binası’nda da gördüğümüz gibi. Isı yalıtımı iç ortamın sıcaklığını uzun süre koruduğu için klimaların çalışma yoğunluğunu ve dolayısıyla elektrik tüketimini azaltır. “Bu yatırım hem konutlarda hem de otellerde yaklaşık 3-5 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti ediyor.” Isı yalıtımının yazlık alanlarda maliyetleri de azalttığına dikkat çekti.

 

ISI YALITIMI İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM

 

Isı yalıtım teknolojisi yaz ve kış aylarında ekonomik tasarrufun yanı sıra sera gazı emisyonlarında da ciddi bir azalma sağlıyor. Hatta Armutalan Hizmet Binası’nın karbon emisyonu ısı yalıtımı sonrası 1,60 ton azaldı. Bir turizm şehri olduklarını, tüm kamu ve özel işletmelere örnek olmak istediklerini belirten, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Son yıllarda ortaya çıkan en önemli konulardan biri güç kaynaklarının verimli kullanılmasıdır. Baktığımızda Muğla olarak çok değerli turizm bölgelerine ve dolayısıyla yatak kapasitesi yüksek bir yapıya sahibiz. Antalya ve İstanbul’dan sonra en fazla yatak kapasitesine sahip şehriz. Bu bağlamda yerli ve yabancı birçok turisti ağırlıyoruz. Burada misafirlerin konaklamasında ve turizmin gelişmesinde elbette hizmet kalitesi çok önemli. Özellikle turizm tesislerinin soğutulması ve korunmasında büyük miktarda enerji tüketilmektedir. Bu elektrik tüketimi maliyetlere de yansıyarak tatilin daha yüksek fiyatlara ulaşmasına neden oluyor. Ayrıca yüksek güç tüketmek karbon emisyonu açısından da doğaya zarar veriyor. Bu bağlamda doğamızın korunması, turizmin sürdürülebilirliği ve turizm bölgelerimizde maliyetlerin düşürülmesi açısından enerji tasarrufu oldukça önemlidir. Isı yalıtımına yönelik bu projenin yaygınlaşarak devam etmesini umuyor, projeyi ülkemiz için değerli bir örnek olarak görüyoruz” dedi. söz konusu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu