Ekonomi

Almanya’da apartman inşaat ruhsatları Şubat ayında düştü

İnşaat ve emlak sektöründe kayda değer bir gerilemenin yaşandığı Almanya’da, Şubat ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla %18,3’lük bir düşüşle daire inşaat ruhsatlarında önemli bir gerileme yaşandı. Perşembe günü açıklanan veriler, son on yılların en ciddi çöküşüyle karşı karşıya olan emlak sektöründe süregelen zorlukların altını çiziyor.

Rakamlar, ay boyunca sadece 18.200 ruhsat verildiğini ve bunun bir önceki yıla göre 4.100’lük bir düşüşe işaret ettiğini ortaya koydu. Bu düşüş, yeni inşaat projelerine yönelik talepte süregelen bir zayıflamaya işaret ederek çöküşü üçüncü yılına taşımıştır. İnşaat ruhsatlarının sayısı gelecekteki inşaat faaliyetleri için kritik bir gösterge olup, bu düşüşün devam etmesi sektörün görünümüne ilişkin endişeleri arttırmaktadır.

Alman Emlak Federasyonu Başkanı, ülkedeki eyaletleri, gerilemeyi durdurmak için bir önlem olarak emlak satış vergisini azaltmayı düşünmeye çağırdı. Durumun aciliyetini vurgulayan Başkan, “Konut inşaatı aşağı doğru bir sarmal içinde. Bu böyle devam edemez. Bu düşüş ne pahasına olursa olsun durdurulmalıdır.”

Gayrimenkul sektörü uzun zamandır Alman ekonomisinin temel taşlarından biri olup, ülke üretiminin yaklaşık %20’sine katkıda bulunmakta ve her on işçiden birine istihdam sağlamaktadır. Tarihsel olarak sektör düşük faiz oranlarıyla desteklenmiş, milyarlarca yatırım çekmiş ve sermaye için istikrarlı ve güvenli bir liman olarak algılanmıştır.

Ancak son dönemde faiz oranlarındaki keskin artış bu büyüme dönemini aniden sona erdirmiş, müteahhitlerin mali sıkıntıya düşmesine, anlaşmaların durmasına ve emlak fiyatlarının düşmesine yol açmıştır. İnşaat sektörü on yılı aşkın bir süredir ilk kez işgücünde bir azalmaya tanık oluyor.

Yılda 400.000 konut inşa etme hedefine rağmen, Almanya mevcut kriz ortamında bu hedefe ulaşmakta zorlanıyor. Verilen ruhsatlardaki düşüş, ülkenin konut inşaatı hedeflerini tutturmakta zorlandığının açık bir işaretidir ve bu eğilim devam ederse ekonominin geneli üzerinde etkileri olabilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

lalapasahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu