İş

Türkiye-Cibuti ilişkilerinde yeni dönem!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin stratejik konumda olduğunu, Cubuti’nin ise stratejik konumda olduğunu belirtti. “Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı’nda sorunlar var. Bu nedenle alternatifler üzerinde birlikte çalışmamız gerekiyor.”söz konusu.

Uraloğlu, DEİK ve Cibuti Ticaret Odası ev sahipliğinde Türk ve Cibuti iş insanlarıyla gerçekleştirilen çalışma toplantısında yaptığı konuşmada, iki ülkenin yüzyıllardır kanunları olduğunu söyledi.

Bu yasanın değerli olduğunu belirten Uraloğlu, şöyle konuştu: “Son 10 yılda ciddi ilerleme kaydettik. Bu aşamanın daha hızlı yükseleceğine ve ülkelerimiz adına güzel sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Türkiye özellikle son 21 yılda çok büyük işler başardı. Gerçekten dünya liginde istenilen noktaya çok hızlı ulaşmış bir ülke. Ülkemiz Asya ile Avrupa arasında geçiş noktası olarak tanımlandı. Ama ülkemizin aynı zamanda Asya, Avrupa ve Afrika arasında da önemli bir köprü olduğunu biliyoruz.”İfadelerini kullandı.

“YATIRIMLARI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN BÜROKRASİYİ AZALTMAYA ÇALIŞMALIYIZ”

Uraloğlu, Türkiye’nin komşularının çıkarlarını koruma konusunda büyük bir yol kat ettiğini belirtti.

Uraloğlu, iş insanları için bürokrasiyi azaltan, yatırımcıların işini kolaylaştıran ülkelerin ticari yatırımlardan daha fazla pay aldığını vurguladı. “Dolayısıyla ülkelerimizle bu ticareti, alışverişi ve yatırımları kolaylaştırmak için mutlaka bürokrasiyi azaltmaya çalışmalıyız. Sırf bu işlemleri azaltmak için Türkiye’de doğrudan Cumhurbaşkanımıza bağlı bir Yatırım Ofisi kuruldu. Türkiye’de iş yapacak kişiler direkt olarak oraya ulaşabiliyor. Karşılaştığı bir sorun varsa onu analiz noktasına getirmeye çalışır. Muhtemelen Cibuti’de de benzer bir süreç yaşanıyor. Eğer durum böyle değilse tüm heyetlere bunun işletilmesi gerektiğini bildirmek isterim.”değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin dünyanın her yerinde olduğunu belirten Uraloğlu, Türk Hava Yolları’nın 130 ülkede 343 noktaya uçtuğunu, 4 saatlik uçuş mesafesiyle 67 ülkeye ulaşabildiğini vurguladı.

Türkiye’nin 40 trilyon dolarlık gayri safi milli hasılanın ve yaklaşık 8,5 trilyon dolarlık ticaret hacminin merkezinde bulunduğunu belirten, Bunu hem kendi ülkemizin çıkarları açısından hem de dost ve komşu ülkelerimizin çıkarları açısından çok değerli buluyorum.”Söz konusu.

ALTERNATİFLER ÜZERİNDE BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ

Uraloğlu, Türkiye ve Cibuti’nin stratejik bir konuma sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Ortaklık iş birliğimiz tüm ülkelere ve tüm coğrafyaya yayılacak. Bugün Kızıldeniz’de ve Süveyş Kanalı’nda düşünceler yaşanıyor. Bir anda beklenmedik bir ortam oluştu. Bu nedenle alternatifler üzerinde mutlaka birlikte çalışmamız gerekiyor. Alternatif ulaşım yollarının diğer ulaşım yollarından veya diğer ticaret yollarından yük almasına gerek yoktur, yeni artan yükleri alması yeterli olacaktır. Bu nedenle alternatifleri arttırmamız faydalı olacaktır.”söz konusu.

Uraloğlu, iki ülkenin ticaret hacmine dikkat çekerek, mevcut potansiyelin arttırılması gerektiğini belirtti.

Uraloğlu, Türkiye’nin sömürgeci bir ülke olmadığının altını çizerek, “Kimse bizi sömürmedi, dolayısıyla tüm ilişkilerimiz karşılıklı yarar ve kazan-kazan politikalarına dayanıyor. Bu anlamda Cibuti ile ilişkilerimizi bu süreçte daha hızlı sürdüreceğimize inanıyorum.”dedi.

ÇİFTE VERGİLENDİRME KALDIRILMALI

Uraloğlu, Türk şirketlerinin Afrika’nın tamamında yaklaşık 10 milyar dolar yatırım yaptığını vurguladı.

Türk firmalarının Afrika genelinde yaptığı işlerin bedelinin yaklaşık 87 milyar dolar olduğuna işaret eden Uraloğlu, şöyle konuştu:

“Cibuti’ye baktığımızda bu rakam daha mütevazı. 21 projeyle yaklaşık 206 milyon dolar değerinde bir projeyi hayata geçirdik. Bu da burada daha ciddi adımlar atmamız gerektiği anlamına geliyor. “Ve bu konuda aşılması gereken en büyük sorun da mutlaka yatırımcılarımızın karşılıklı işlemlerinin hızla tamamlanması olacaktır.”

Uraloğlu, Türkiye’nin Cibuti’de enerji ve madencilik alanında güzel şeyler yapabileceğini belirterek, iki ülke arasında uygulanan çifte vergilendirme uygulamasının kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

“İKİ ÜLKE DOSTLUK BAĞLARINI FIRSATLARA ÇEVİRMELİ”

Cibuti Ticaret ve Turizm Bakanı Muhammet Warsama Dirieh, Cibuti’nin turizm alanında potansiyele sahip olduğunu belirterek, ticaret hacminin 10 yılda 4 katına çıktığına dikkat çekti.

Dirieh, iki ülke arasında standardizasyon ve kalite alanında mutabakat zaptı imzalandığını belirtti. “Gıda güvenliği önem verdiğimiz bir konu. Kızıldeniz’de yaşananlar gıda sektöründe un ve makarna konusunda büyük sıkıntılara neden oldu. Bu, iki ülkenin mevcut dostluk bağlarını fırsatları fırsata dönüştürmek için kullanması gerektiği anlamına geliyor.”söz konusu.

DEİK Türkiye-Cibuti İş Kurulu Lideri Volkan Kazova, liman ve altyapı yatırımlarının artmasıyla Türk iş dünyasının Cibuti’nin modernleşme sürecinde önemli rol oynayacağını belirtti. “Cibuti’nin Doğu Afrika’nın ticaret ve finans merkezi olacağına inanıyoruz. Jeotermal ve yenilenebilir enerji potansiyeline sahip Cibuti ile bu alanda iş birliği yapabiliriz” dedi.Terimini kullandı.

DCIBUTİ Türkiye İÇİN AFRİKA’YA AÇILAN KAPIDIR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu daha sonra Cibuti Ulaştırma Bakanı Sayın Hassan Houmed Mohamed ile bir araya geldi.

Burada yaptığı görüşmede Uraloğlu, Türkiye’nin stratejik konumunun önemine dikkat çekerek, şunları söyledi: “2053 yılına kadar 197 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz. Böylece ülkemizin güçlü konumunu daha da güçlendireceğiz.”söz konusu.

Bakan Uraloğlu, Türk firmalarının dünyanın her yerinde büyük işler yaptığına dikkat çekti. “Hem hızlı hem de kaliteli iş yapıyorlar. Cibuti’de ortaya çıkacak fırsatlarda bu firmalardan en iyi şekilde yararlanabiliriz. Havaalanıyla ilgili böyle bir fırsat olsa utanmazdık diye düşünüyorum. Dostluk Barajı’nda güzel bir örnek var. İşbirliğimizin devam etmesi ve artması bizim açımızdan yararlı olacaktır. 500 milyon dolarlık ticaret hacmini daha da yukarılara çıkarmamız lazım. Cibuti bizim için Afrika’ya açılan çok değerli bir kapıdır. Türkiye sizin için Avrupa’ya açılan değerli bir kapı diyebilirim. “İki ülkenin çıkarlarını birlikte koruyabiliriz.”dedi.

BAKAN URALOĞLU, Cibuti’de “İSTANBUL MEYDANI”NIN AÇILIŞINI AÇTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cibuti’deki İstanbul Meydanı’nın açılışını yaptı.

Uraloğlu, İstanbul Meydanı’nın açılışında yaptığı konuşmada, ülkede kendisini evindeymiş gibi hissettiğini söyledi.

Uraloğlu, meydanın yapımına destek verenlere teşekkür ederek, “Dün Dostluk Barajımızı açtık, bugün de İstanbul Meydanımızı açıyoruz. Tebrikler. Türkiye ve Cibuti her zaman kardeş olmuştur. Artık o bir kardeş olacak. “İlginiz için teşekkür ederim.”söz konusu.

Cibuti Belediye Başkanı Said Davut Muhammed de, İstanbul Meydanı’nın inşasının ortak mirası paylaşmanın ve ortak tarihe sahip olmanın göstergesi olduğunu söyledi.

URALOĞLU, Cibuti’deki 6 ŞUBAT SİLMELERİNDE HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞLAR İÇİN OKUNAN MEVLİD-İ ŞERİF’E KATILDI.

Bakan Uraloğlu, daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Cibuti halkına ikram olarak yaptırılan Sultan Abdülhamit Camii’ni ziyaret ederek, depremde hayatını kaybedenlerin ruhları için Mevlid programına katıldı. 6 Şubat.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu