Haber

Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde Türkmenistan’ın kadim kavimlerinin korunmasına vurgu yapıldı

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Liderler Kurulu’nun Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayan 10. Zirvesi’nin sonuç bildirgesi kabul edildi.

Açıklamada, liderlerin, Türk halklarının ortak tarihi, dili, kültürü, gelenekleri ve değerleri temelinde CSA çerçevesinde çok taraflı iş birliğini ilerletme kararlılıklarını teyit ettikleri belirtildi. Kabul edilen bildirinin ardından açıklama yapan Sultan Alparslan Han Vakfı Başkanı Niyazkılıç Niyaz, “Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta yer alan Bağır, Gökçe, Herikkale ve Kıpçak, Türkmenistan’ın en eski ve ebedi kavimleridir. Türkmen kavmi medeniyeti yaşatılmalıdır. sonsuza kadar korunmuştur.”

“Her zaman köy statüsünde olmalı”

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Liderler Kurulu 10. Zirvesi sonuç bildirgesi kabul edildi. Türk halkının ortak tarihi, dili, kültürü, gelenekleri ve değerleri temelinde TDT çerçevesinde çok taraflı iş birliğinin ilerletilmesi kararının alındığı açıklamanın ardından Sultan Alparslan Han Vakfı Başkanı Niyazkılıç Niyaz, Türkmenistan’ın en eski ve ebedi kavimleri korunmalıdır. “Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta yer alan Bağır, Gökçe, Herikkale ve Kıpçak, Türkmenistan’ın en eski ve ezeli kavimleridir” diyen Niyaz, şöyle devam etti: “Bağır, Gökçe, Kıpçak ve Herikkale köylerimiz her zaman köy statüsünde olmalıdır çünkü bunlar Türkmenistan’ın ayrılmaz bir parçasıdır. Türkmen milletinin uzun tarihi.” “Duruma bağlı” dedi.

“Oba medeniyeti her Türkmen’in şan ve şerefidir”

Niyaz açıklamasına şöyle devam etti:

“Türkmenistan Hükümeti, köylerimizi ve bu köylerdeki nüfusu sonsuza kadar korumalıdır. Bunları kentsel yapılaşmadan muaf tutmanın ve serbest bırakmanın, bu köylerin tarihini ve antikliğini koruyacağını yürekten umuyoruz. Kadim kabilelere ve halklara her zaman saygı göstermeliyiz. Atalarımızın yaşadığı yerlerin tarihi değerlerini her türlü ekonomik kaygının üstünde tutmalıyız. Bu eski köylerimiz geleceğe de korunacaktır.” “Nesillerimize bunu korumamız lazım çünkü batı şehrinin kültürü Türkmenlere uzaktır, Türkmen boyu medeniyeti her Türkmen’in şan ve şerefidir.” – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu