Haber

Kahramanmaraş’taki depremde çöken Bad-ı Saba Konutları ile ilgili bilirkişi raporu: Sorumlu bulunamadı

42 kişinin hayatını kaybettiği KAHRAMANMARAŞ’taki depremde çöken Bad-ı Saba Konutları ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, binanın 2007 deprem yönetmeliğine uygun olduğu ve herhangi bir sorumluluğu bulunmadığı belirtildi. Savcının olay yeri inceleme bulguları ve görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak biri tutuklanan 10 kişi hakkında hazırladığı iddianame, yeni teknik bilirkişi raporu düzenlenmediği ve delil bulunmadığı gerekçesiyle iade edildi. toplanmış.

Güneşevler Mahallesi’ndeki 3 bloklu Bad-ı Saba Konutları’nın A ve C blokları depremin ilk 8 saniyesinde çöktü. Depremden 8 ay önce yaşamın başladığı A Blok’ta 42 kişi öldü, 17 kişi de yaralandı. İnşaatı devam eden C Blok’ta kimse hayatını kaybetmedi. Binanın çökmesine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında olay yerinde yapılan incelemede; Binanın eğilerek ve eğilerek çöktüğü, bodrum katının suyla dolduğu, tabanının kumlu ve yumuşak olduğu, zeminde sıvılaşma olabileceği, betonda kırma taş ve yuvarlak dere malzemesi kullanıldığı, krossların kullanılmadığı belirlendi. Bazı kolonlar ve beton yeterince sulanmadığı için tozluydu. Bazı görgü tanıkları, binanın inşaatı sırasında tabandaki sıvılaşma nedeniyle çökmeler meydana geldiğini söyledi.

‘ZEMİN BİNAYI TAŞIYAMAZ’

Bunun üzerine müteahhit ve statik proje tasarımcısı olan şantiye müdürü Şahin Avşaroğlu (53) gözaltına alındı. 15 Şubat’tan bu yana tutuklu olan Avşaroğlu, mahkemedeki sorgusunda, ölümlerden dolayı üzgün olduğunu ve binanın çökmesinde hiçbir suçu olmadığını söyledi. Eğer bir hata varsa projeyi onaylayan yapı kontrol firmasına ait olduğunu belirtti. Müteahhitlik yaptığı dönemde 58 blok yaptığını belirten Avşaroğlu, “Bu bloklardan sadece Bad-ı Saba yıkıldı. Bunun nedeni yüksek yapı ruhsatı verilmiş olması ve fay hattı üzerinde olması olabilir. Başka bir deyişle zemin binayı taşıyamıyordu.”

‘SORUMLULUK KİŞİSİ YOK’

Soruşturma kapsamında toplanan tüm rapor, resim, fotoğraf ve belgeler nihai rapor için Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne gönderildi. 7 kişilik bilirkişi heyetinin 31 Temmuz 2023 tarihinde hazırladığı 38 sayfalık raporda, inceleme sonunda binanın projelendirme, imalat ve tamamlama aşamalarının 2007 deprem yönetmeliğine uygun olduğu belirtilerek şöyle denildi: , “Proje, inşaat ve tamamlama aşamalarında aldığımız bilgiye göre sorumlu bir kişi bulunmamaktadır.” Söylendi.

Bunun üzerine soruşturma savcısı üniversiteden yeni bir rapor talep ederken, bina çevresindeki parsellerin zemin etüt raporlarını da gönderdi ancak aynı komisyonun 21 Aralık 2023 tarihinde hazırladığı raporda herhangi bir değişiklik yapılmadığını belirtti. eski raporda.

BÖLGEDE YIKILAN TEK YAPI

Soruşturma sonunda savcı, olay yerinde yapılan incelemelerde elde edilen bulgulara ve görgü tanıklarının ifadelerine göre, 19 Ocak’ta Şahin Avşaroğlu, kardeşi ve ortağı İ.A (50), mimar proje tasarımcısı Hülya K. (42), şantiye şefleri Ömer FT (29), Ali E.Ç (29), saha etüt raporu yazarı Lütfi V. (42), statik proje uygulama ve denetçisi Hacı K. (58), mimari proje ve uygulama denetçileri Hasan T. (69) ve Alper Ö. Yapı kontrol firması yetkilisi D. (37) ve Ahmet FT (42) hakkında iddianame hazırlayarak Kahramanmaraş 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak”. İddianamede, Bad-ı Saba Konutları’nın yeni ve bölgesinde yıkılan tek bina olduğu, diğer eski binaların ya ağır hasar gördüğü, eski binaların yerine yeni binanın yıkılmasının normal yaşam akışına aykırı olduğu belirtildi. hayat.

DELİL TOPLANMAMASI NEDENİYLE GERİ DÖNÜŞ

İddianameyi inceleyen mahkeme, 29 Ocak’ta iade etti. İade kapsamında, ihmal durumlarında teknik bilirkişi raporu hazırlanması gerektiğini belirten mahkeme, “Bununla birlikte tüm hususların değerlendirilmesi için yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulması gerekiyor” dedi. savcılığın istediği hususları ve her yönüyle rapor istenmesi gerektiğini, bunun yapılmaması usule ve hukuka aykırıdır. Yine söz konusu eksiklik suçun ispatını etkileyecek delil niteliğindedir.” “Suçu ispatlayacak deliller toplanmadığından iddianamenin iadesine karar verilmesi gerekiyordu.”

‘Enkaz altında kaldığımız için bize dava açmaları lazım’

Binada yakınlarını kaybedenler, binanın çökmesinden kendilerinin sorumlu tutulmamasına tepki gösterdi. Bad-ı Saba’da eşi, 1 çocuğu ve babasıyla birlikte hayatta kalan, annesi Ayşe Gülçin (63), çocukları Serkan (13), Furkan (13) ve Alperen’i (7) kaybeden Nuri Gülçin, İstanbul’a taşındıklarını söyledi. Bina depremden 8 ay önce. .

Depremde binanın 8 saniyede çökerek 42 kişinin mezarı haline geldiğini belirten Gülçin, “Ben de 3 çocuğumu ve annemi kaybettim. Burası Şahin Avşaroğlu’nun yaptırdığı blok ve şahıs şu anda tutuklu ama o günden bu yana İddianame hazırlanmadı, Şahin Avşaroğlu 1 yıllık tutukluluk süresi dolduktan sonra elini kaybetmiş olabilir.” Kolunu sallayarak dışarı çıkacak. Burası 42 kişiye mezar oldu. Uzman tarafından hiç kimse kusurlu bulunamaz. Ölen bu insanlar mı hatalı, yoksa biz mi hatalıyız? Depremden 8 saniye sonra çöken bir mekanın kusuru nasıl bulunmaz? Bunun için bir açıklama istiyoruz. Sorumluların bulunup hesap vermesini istiyoruz. Depremin üzerinden 1 yıl geçti, 1 yıldır iddianame hazırlanmadı. Hazırlanmış olsa bile mahkeme yine iade etti. Burada 42 vatandaşımız hayatını kaybetti. O zaman belediye ve şirket bize buradan daire aldığımız için, öldüğümüz için, enkaz altında kaldığımız için dava açmalı. “Bu, o zaman hatalı olanın yalnızca biz olduğumuzu gösteriyor” dedi.

’10 ZORLUKLARA DAYANACAĞINI SÖYLEDİKLERİ BİNA 10 SANİYEYE DAYANAMADI.’

Eşi Ceylan (35), çocukları Ensar (8) ve İkra Duman’ı (7) binada kaybeden Kudret Duman, enkazdan yaralı olarak çıktığını ve 40 gün hastanede tedavi gördüğünü söyledi. Depremden 6 ay önce binaya taşındığını belirten Duman, şöyle konuştu:

“İlk anlaşmamızı yaptığımızda biraz depremi soruyorduk. Sarsılacak kadar güçlü mü? Fay hattının buradan geçtiği söyleniyor ama buradan güvenli bir şekilde yüksek katlı bina alabilir miyiz?” Biz sorduk. 10 büyüklüğündeki depreme dayanabileceğini, gönül rahatlığıyla alabileceğinizi bize çok emin bir şekilde söylediler. En kaliteli malzemeleri kullanıyoruz, emin olun dediler. Ancak o gece 10 saniye sürmedi. Yani 10 büyüklüğündeki depreme dayanacağını söyledikleri bina depreme 10 saniye dayanamadı. Yaklaşık 10 saniye kadar enkaz altında kaldım. Yaklaşık 8 saat boyunca çocuğumla birlikte kucağımdaydım. Umutsuzluğu iliklerimize kadar yaşadık. Biz şu anda bir çözüm arıyoruz, yasal otoritelerin buna bir çözüm üretmesini bekliyoruz. Bilirkişinin raporundaki ‘Suçlu yoktur’ ifadesine hiçbir anlam veremiyoruz. Buralarda binalardan sonra yıkılan binalar var. “Yok. Aynı yerse bu bina neden yıkıldı? O zaman bu binanın neden yıkıldığını bize açıklamaları lazım. Kimsenin suçu yok diyor, yani biz suçluyuz kardeşim. Çünkü güveniyoruz. ve inanın suç bizimdir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu