Haber

Erkin Koray’ın Efsanevi Şarkısındaki “Estarabim” Kelimesinin Anlamını Açıklıyoruz

Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük müzisyenlerinden biri olan Erkin Koray’ı maalesef kaybettik. Bizlere çok hoş müzikler bırakan sanatçının çözülmemiş müziği Estarabim’in anlamını aradık ve bakın ne bulduk.

Türk rock müziğinin babalarından Erkin Koray’ın kaybı tüm müzikseverleri şoke etti. Erkin Baba gitti ama bize unutulmaz müzikler bıraktı.

“Erkin Koray üçlüsü” olarak tanımladığı en ünlü müziği Estarabim, Şaşkın ve Arap Saçlarıdır. Bu üç şarkı gerçekten Erkin Baba’nın alamet-i farikasıdır.

Özellikle Hababam Sınıfı filminde vokal grubunun “Oh Hababam, vay Hababam” şarkısını söylemesi Estarabim’i iliklerimize kadar eritti.

1976’da Erkin Koray’ın seslendirdiği müzik, 1996’da Grup Ünlü’nün cover’ı, nesiller atlayarak yoluna devam etti.

Dünyaca ünlü grup Orphaned Land’in “Estarabim” cover’ıyla müzik bu kez dünyayı hak ettiği şekilde ele geçirmeye başladı.

Hepsi çok beğeniliyor, ezbere biliyoruz ama bir sorun var: Müzikte söylediğimiz kelimenin ne olduğunu kimse bilmiyor. Haydi, “Estarabi ne demek?”

Yıllardır konuyla ilgili bir çok şehir efsanesi var baştan söyleyelim. Bu efsanelerin en bilinenlerinden biri, Erkin Baba’nın akşamları yalıda arkadaşlarıyla takılırken kullandığı bir deyim, ortam jargonudur.

Diğer bir tez ise kelimenin Kürtçe “Ez tera bem” (Sana geleceğim) ifadesinden türediği yönündedir. Bu şekilde okuyunca müziğe sığmıyor.

Müzikte bağlama solosunu da çalan Orhan Gencebay ve stüdyoya giren Erkin Koray’ın ortasındaki beste sancısı üzerine en güçlü tezler. İddialara göre ikili stüdyoda müziğin üstüne sözleri yerleştirdi. Ancak nakarata gelince o sınırla Erkin Koray’ın engellendiği ve “Tövbe et Rabbim” dediği yöndedir. O an Gencebay ve Koray, “Bu tövbe işini kısaltıp birleştirelim” derler ve Estarabim ortaya çıkar.

Cenk ve Fazilet Bey’in yıllarca kimsenin deşifre edemediği bu sözü “Ester Abi” şeklinde söylemesi bazılarımızın şarkıyı bu şekilde değiştirmesine neden oldu.

Peki Erkin Koray bu gizemli kelime hakkında hiç bir şey söylemedi mi? Hepsi tevatür mü yoksa hepsi şehir efsanesi mi?

Elbette Erkin Baba’nın Estarabim ile ilgili bir açıklaması vardı. Ünlü gazeteci Kanat Atkaya’ya yazdığı mektupta sosyal medyada kendisi hakkında birçok yanlış bilgiyi sitem ettiğini ve Estarabim’i duyurduğunu görüyoruz.

Erkin Koray, o mektupta Estarabim hakkında şunları yazdı:

Kim ‘Estarabim’ derse bu yalan demektir. Bunu kimseye söylemedim çünkü bence herkes kendine göre yorumlasın. Benden bir yorum istenirse, sağdan sola estarabi derim. Bunu duyduğunuzda kafanızda hangi fotoğraf beliriyorsa o anlam taşır.

Yani Erkin Baba’nın bu işi tamamen bize bıraktığını anlayacaksınız. Üstelik geride bıraktığı sadece Estarabim değil, unutulması imkansız yüzlerce eksiksiz müzik. Işıklar içinde uyu Erkin Koray…

haberkangal.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu