Haber

BM Genel Sekreteri: Rusya’nın Afrika’ya tahıl yardımı dramatik etkiyi değiştirmeyecek

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın 6 Afrika ülkesine ücretsiz tahıl yardımı yapacağını açıklamasına atıfta bulunarak Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildiğini, “bir avuç bağış yapın” ve dramatik etkinin değişmeyeceğini söyledi.

Guterres, BM’de basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Guterres, Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasından çıkmasıyla ilgili olarak, “Piyasadan milyonlarca ton tahıl alımının, ekonomi“Yasalarına göre, fiyatlarda Ukrayna tahılının uluslararası pazara normal erişiminden çok daha fazla artışa neden olacak” dedi.

Guterres, tahıl fiyatlarında söz konusu artışların bedelinin, gelişmekte olan ülkelerdeki orta gelir grubu ve hatta gelişmiş ülkelerdeki savunmasız kesimler başta olmak üzere her yerde herkes tarafından ödeneceğine işaret etti.

Rusya’nın 6 Afrika ülkesine ücretsiz tahıl yardımı yapacağını açıklamasına değinen Genel Sekreter, “Dolayısıyla her yerde herkesi etkileyen bu dramatik etkiyi bazı ülkelere yapılacak bir avuç bağışla düzeltmek mümkün değil” dedi. ifadesini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün St. Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre’ye 50 ziyaret Bin ton tahılı bedelsiz sevk etmeye hazır olacağız.” dedi.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı imzaladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan anlaşmayla ilgili olarak 17 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “Tahıl koridoru anlaşması fiilen sona erdi, durduruldu. İlgili kurallar hayata geçer geçmez Rusya derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Rusya ile ilgili anlaşmanın bir kısmı yerine getirilmedi.” terimini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu