Haber

Bakan Murat Kurum, Nurdağı’nda incelemelerde bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremden etkilenen 10 ilde TOKİ’ye uyumlu olarak bakanlığın tüm birimleri ve tüm iştirakleriyle inşaat sürecini başlatacaklarını belirterek, “Hasar tespiti tamamlandıktan sonra Eş zamanlı olarak 10 ilde adım adım inşaatlara başla.” söz konusu.

Kurum, Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde yapımı devam eden konteynerleri inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurum, depremden etkilenen 10 ilde vatandaşların geçici barınma ihtiyaçlarını karşılamak için yerler kurduklarını, Gaziantep, Nurdağı ve İslahiye’de 4 bin 500 konteynerin montajının sürdüğünü söyledi.

Sahip olduğu prestij ile bugün bin konteynerin montajının tamamlandığını belirten kurum, “Vatandaşlarımızı konteyner kentlere yerleştiriyoruz. 10 ilde Bakanlığımızın tüm birimleri ve tüm iştiraklerimiz ile birlikte, hasar tespit çalışmasının tamamlanmasını müteakip 10 ilde eş zamanlı, adım adım inşaat süreçlerine başlayacağız.” sözlerini kullandı.

Ön alanların seçimini tamamladıklarını ve ön çalışmalara başladıklarını anlatan Kurum, üniversitelerden farklı mesleklerden akademisyenlerle bir araya gelerek belirlenen ön yerleşimlerin kalıcı yerleşim olması için çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

“Vatandaşlarımızın konutlarını bir yıl içinde teslim edeceğiz”

Binaların temel artı 3-4 katı geçmeyecek, altında dükkan olmayacak şekilde yapılacağının altını çizen Kurum, “Biz stabil betonarme istiyoruz. Radye temel üzerine tünel kalıp sistemle yapacağız. TOKİ ile yaptığımız 1 milyon 180 bin konutun ayakta durduğunu, hiçbir binanın yıkılmadığını, “Vatandaşlarımız hiçbir binada hayatını kaybetmedi. Daha önceki depremlerde olduğu gibi inşallah Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bir yıl içinde vatandaşlarımızın konutlarını teslim edeceğiz.” dedi.

Bakan Kurum, depremin ağır hasara yol açtığı Nurdağı, İslahiye, Hatay, Antakya, Elbistan, Kahramanmaraş ve Adıyaman gibi kent merkezlerinde detaylı incelemelerde bulunduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Bu alanların detaylı etüdlerini yapıyoruz. Zeminin kalitesi ne durumda? Sıvılaşma var mı yok mu? Fay sınırı arasındaki mesafe ne kadar? Tüm bu çalışmalardan sonra şehrin kültürel dokusu, bölgenin demografik yapısı inceleniyor. şehrin 50-100 yılını planlayacak bir anlayışla, yerleşim için uygun yer varsa orada taban olur, üstelik 3-4 katı geçmeyecek şekilde inşa edilecek, ama zeminin kalitesi kötüyse, sıvılaşma varsa, fay sınırına yakınsa burada yapılaşma olmaz, onları taşıyacağız.”

“3-4 ay içinde tüm deprem bölgelerinde inşaat faaliyetleri başlayacak”

Kentlerdeki kültürel dokuya ve tarihi mirasa sahip çıkacak anlayışla park, bahçe ve sosyal donatılarla en sağlam ve güvenilir yapılaşma için master plan yaptıklarını ifade eden Kurum, en uygun mimarlarla çalıştıklarını vurguladı. Konuyla ilgili Türkiye’nin tüm mimar ve mühendislerinin deprem bölgesi için seferber olduğunu vurguladı. .

Hasar tespiti tamamlandıktan sonra Mart ayının prestijiyle etap etap ihalelerini ve sözleşmelerini yapıp inşaata hızla başlayacaklarını belirten Demir, “Bu süreci ilçelerimiz dahil 10 ilde eş zamanlı olarak yürütmeyi planlıyoruz. tüm planlarımızı yaptık.Çarşamba günü tüm inşaat malzemesi tedarikçileri ile bir araya geleceğiz.3-4 ay içinde tüm deprem bölgelerinde inşaat faaliyetleri başlayacağı için tedarik zincirini kuracağız.Demirimizde rastgele bir sorun veya zarar yok, çimento, tedarik.Bundan dolayı nasıl ki depremin ilk anında tüm Türkiye tek yürek olduysa, tüm Türkiye’nin kalbi deprem bölgeleri için.O yaptıysa biz de deprem olana kadar 24 saat esasına göre çalışırız. vatandaşlarımızı aynı anlayışla evlerine sokan ve onları sağlam ve sadık bir yapıya oturtana kadar.” değerlendirmesini yaptı.

Tüm inşaat sürecinin koordinasyonunun TOKİ, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Emlak Konut Genel Müdürlüğü tarafından yürütüleceğini kaydeden Kurum, köylerdeki her iki tek katlı binanın da kültürel doku ve sosyal ihtiyaçlar doğrultusunda planlandığını bildirdi. bölge vatandaşlarının.

“Ovalardan dağlara hatasız yerleşeceğiz”

Bağışçıların veya konut yapmak isteyen vatandaşların AFAD üzerinden nakdi bağışta bulunabileceğine işaret eden Bakan sözlerini şöyle tamamladı:

“Yapmak istese de bizim çizeceğimiz, onaylayacağımız ve yine burada müşavirlik kontrol sürecini yürüteceğimiz sistem dahilinde yapacak. Bunun dışında herhangi bir yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Mümkün olan her il ve ilçeye yerleşeceğiz. ilçe ovalardan dağlara kadar birçok bölgede tarım arazilerimiz var tarım arazilerinde yer altı sularımız var taban güvenliğine bakıyoruz bu nedenle elverişsiz yere yerleşime ille de izin vermeyeceğiz ve mümkün olan her yerde fay hattından uzak yerlerde, doğru sağlam zemin bulabileceğimiz dağlarda yerleşim öngörüyoruz.İslahiye’de bizim fay hattımızın fay hattından dağı geçmesi olağandır. En doğru üssün olduğu yere yerleşeceğim.”

haberarhavi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu