Haber

Amasra Maden Faciası Davası Devam Ediyor

BARTIN’ın Amasra ilçesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 7’si tutuklu 23 sanığın davasının 5’inci duruşması başladı. Tanık olarak dinlenen madenci Hasan Tamur, eksi 320 rakımda 15-20 metre mesafeyle yangına yaklaştıklarını söyledi.

Geçtiğimiz yıl 14 Ekim’de Türkiye Taşkömürü İşletmesi Amasra Kurum Müdürlüğü’nde meydana gelen ve 43 çalışanın hayatını kaybettiği, 9 personelin yaralandığı patlama sonrasında yürütülen soruşturma kapsamında Amasra İşletme Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Baş Mühendisi Volkan Soylu, Baş Mühendis Mehmet Tural, Polis Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklanırken, 15 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılığın hazırladığı 195 sayfalık iddianame Bartın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

MADENCİ BAŞINA 25 YILA KADAR HAPİS İSTEĞİ

İlk duruşması 25 Nisan’da görülen davada Müdür Yardımcısı Salih Atmaca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 116 müştekinin yer aldığı iddianamede, tutuklu Amasra Kurum Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendis Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural’ın “kasten öldürme” suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istendi. Hayatını kaybeden her madenci için “olası kastla öldürme”. Ağır yaralanan 4 kişiden de yöneticilerin hatası nedeniyle ‘olası kastla kişinin hayatını tehlikeye atacak şekilde kasten yaralama’ suçundan 4 yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer 19 sanığın ise ‘kasten taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet verme’ suçundan 22’şer yıl 6 aya kadar hapsi istendi. Davanın 5’inci duruşması dün başladı. Dünkü duruşmada, Türkiye Taşkömürü İşletmesi (TTK) kurtarma ekibindeki maden işçileri ve amirleri tanık olarak dinlendi. Duruşmanın ikinci günü Bartın Adliyesi zemin katındaki duruşma salonunda başladı.

‘PATLAMANIN OLDUĞU BÖLGEDE HİÇ ÇALIŞMADIM’

Madende amir olarak çalıştığını söyleyen Hasan Tamur, “Olay günü Kozlu kurtarma ekibiyle birlikte kurtarma operasyonuna katıldık. Kozlu kurtarma ekibiyle birlikte 2,5 kilometre yokuş aşağı ilerledik. oradaki bazı arkadaşlarımız ise ‘Eksi 320’de yangın var’ dediler. Yangına müdahale etmek için hemen o bölgeye gittik. Yangını orada gördüm. Açık aleve 15-20 metre yaklaştık ancak değerler patlama noktasına ulaştığı için hızla sobayı tahliye ettik. Orada hayatını kaybeden arkadaşlarımız da vardı. O bölgede 3 yerde çalışma vardı. Ancak 2 çalışma yapıldı. Bölgede hayatını kaybeden arkadaşlarımız oldu. Bunu dikkatle düşünmemiz gerekiyor. Çalıştığım yer doğal havalandırma ve mekanize havalandırmanın olduğu bir yer. Patlamanın olduğu bölgede hiç çalışmadım” dedi.

Duruşmada tanıkların dinlenmesi devam ediyor.

uluderehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu