Haber

İSTANBUL’DA TSUNAMI ANALİZİ

MUHTEMEL Marmara depreminde tsunami beklentisiyle ilgili konuşan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şamil Şen, “Büyük çaplı bir tsunami olacağını düşünmüyorum” dedi. ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Lideri Öğretim Üyesi Prof. En kısa sürede kıyıda tabelalar var. Burası güvenli bölgeye çok uzak değil, birkaç 100 metre. Bu nedenle tsunami gelene kadar güvenli bölgeye gitmemiz mümkün.” .

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Marmara Denizi kıyısında yer alan ilçelerinde ‘Tsunami Eylem Planı’ kapsamında bilgilendirme panoları bulunuyor. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmada 17 ilçeye 131 adet tsunami bilgilendirme panosu yerleştirildi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Genel Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Bunlara dikkat edin, deprem sonrası sahile koşmamak lazım” dedi.

Hatay’da meydana gelen 6,8 ve 5,8 büyüklüğündeki iki depremin ardından AFAD, kıyı kesimler için tsunami uyarısı yaptı. İstanbul’da meydana gelebilecek olası depremin ardından meydana gelmesi beklenen tsunami, kıyı kesiminde yer alan 17 ilçeyi tehdit ediyor. Tsunami Eylem Planı kapsamında tsunamiye karşı 17 farklı ilçede kıyılara bilgilendirme panoları yerleştirildi. Adalar, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Fatih, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Silivri, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu olmak üzere toplam 131 bilgilendirme panosu ile bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirildi. Bilgi panolarında tsunami, tehlikeli bölgeler, toplanma noktaları ve acil durum numaraları hakkında genel bilgiler yer almaktadır. Ayrıca 17 ilçede olası bir tsunami durumunda yapılması gerekenler de bilgi panosunda anlatılıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Genel Jeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr.Şamil Şen, İstanbul depreminden sonra küçük çaplı tsunamilerin olabileceğini belirterek, “Büyük çaplı tsunami olacağını düşünmüyorum. .Bazı düz alanlarda dalga yaptıktan sonra dar alanlarda farklı etkiler yapıyor.Olasılık var.Haliç’e girdiğinde büyük bir su kütlesi küçük bir alanda birçok yere zarar verebiliyor.Tsunami için yapılan çalışmalar oldukça iyi.Bazı riskler için tedbirler alındı.Çeşitli bilgilendirme panoları var.Halkımız bunlara dikkat etsin, deprem sonrası sahile koşmasın” dedi.

“İSTANBUL İÇİN TSUNAMİYE MARUZ KALDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM” Prof. .Bunlara saygı duyuyorum ama Marmara Denizi’nin büyüklüğü.Burada deprem olduğu zaman küçük çaplı tsunamiler olabileceğini düşünürsek büyük çaplı tsunami olacağını düşünmüyorum.Bazı düzlüklerde dalga yaptıktan sonra Dar alanlarda farklı etki yapma ihtimali var.Haliç’e girdiğinde büyük bir su kütlesi küçük bir alanda birçok yere zarar verebiliyor.Tsunami için yapılan çalışmalar oldukça uygun. Bazı riskler için önlemler alınmıştır. Çeşitli bilgi panoları vardır. Halkımız bunlara dikkat etmeli, deprem sonrası kıyıya koşmamalı. Kurtarma grupları da buna göre çalışmalıdır. Karada ve denizde kurtarma sistemleri farklı” dedi.

Son depremlerde kurtarma konusunda eksiklikler olduğunu ifade eden Şen, “Oralardan doğru ders alıp, burayı önceden planlamak ve yapay zeka sistemlerini kullanmak, hangi kümelerin nerede kalacağı ve gelecekteki araçların iyi planlanması gerekiyor.” İstanbul’da deprem riski var. Depremin gününü ve saatini bilemeyiz. Depremle mücadele edeceksek, güçlü bir millet olarak plan yapmak, akıl kullanmak, teknolojiyi kullanmak çok önemli” dedi.

“TSUNAMI’DEN KORUNMAK İÇİN İNANÇ ALANI BİRKAÇ 100 METREDİR” ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ise tsunaminin en çok tekneleri etkileyeceğini belirterek, şunları söyledi: , “Tarihe baktığımızda sarsıntılar her zaman etkili olmuştur, bizim coğrafyamızda bazen tsunaminin etkili olduğu durumlar vardır. Yapılarımız betonarme yapılar olduğu için tsunaminin etkilemesi mümkün değildir. Tsunami işaretleri bize yardımcı olacaktır. Güvenle.Depremden en az hasarla kurtulmaktır,sonra muhtemelen tsunami gelirse denizde önce bir geri çekilme olabilir.Daha sonra denizin ilerlemesi beklenir.Yolun gösterdiği tarafa ulaşırsak kıyılarda en hızlı şekilde işaretler, inanç bölgesine varacağız.Burası inanç bölgesine uzak değil, birkaç 100 metre.Tsunami gelene kadar inanç bölgesine gitmemiz mümkün, dedi.

“NEHİR YATAKLARI, NEHİR AĞIZLARI, LİMANLAR RİSKLİ”Prof. Seferihisar depreminin ardından Sığacık’ta tsunaminin teknelere verdiği zararı hatırlatan Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, “Deprem değerlidir, tsunami ikinci plandadır. uzaksa, kıyıya yakınsa uzaklaşalım. Bütün kıyılarımız tehlikeli demeyelim ama tsunamiye maruz kalabilirler. “Bazı yerlerde biraz, bazı yerlerde birkaç 100 metre. Nehir ağızları, dere ağızları, yataklar veya kıyıya yakın alçak seviyeli alanlar, dolgu alanları geldiği zaman tsunaminin ilerleyeceği yerler olarak biliniyor. Deprem anında paniğe kapılmayalım. Bakalım binalar sağlam mı? Kandilli Rasathanesi” raporuna göre 50 santimetrelik bir dalga beklenebilir. Türkiye’de Kandilli Rasathanesi uluslararası düzeyde gerekli altyapı ve bilgi birikimiyle görevini yürütüyor. Limanlarda etkili oluyor, tekneleri sürüklüyor. Seferihisar depremi sonrası Sığacık’ta teknelere verdiği zararla biliyoruz.Şu an kıyıya yakın derelerin ağızlarından gireceğini söyleyebiliriz.Tsunaminin adı liman dalgası ve daha sonrada olacak. limanlarda etkilidir. Bu yüzden limanlar tehlikelidir.”

KIYI HATLARI ETKİLENİYOR. Ataköy Marina’da yat sahibi olan Sait Yazıcı, tsunami tablosunun değerli olduğunu belirterek, “Avcılar, Yeşilköy, Florya gibi birçok yerde bu tabelalar var. Halkı bilinçlendiren bu tabelaların olması çok güzel. tsunami.Olası bir tsunamide İstanbul tamamen sular altında.Kıyıların etkileneceğine inanmıyorum.Tabii ki kıyılar etkilenecek.İstanbulda doğdum buraların hepsi eskiden kumsaldı.Ataköy Marina Etrafı çevrili. Denizcilikte kanun var, deniz hep dolan yeri geri alıyor. Etkileniyor tabi ki” dedi.

Görüntü dökümü————————————Ataköy Marina-İBB’nin Tsunami Bilgilendirme Panosu-Muhabir Duyurusu(Emre Akar)-Prof.Dr.Şamil Şen Röportaj -Prof . Dr. Cevdet Yalçıner ile Röportaj-Yat Sahibi Röportajı-Genel ve detaylı görseller

– İstanbulamasra-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu